söndag 26 maj 2013

Irish whiskey


Ett besök på ett Irländsk whiskeydestilleri är också något man måste göra när man är här.
Vår Hop-on-Hop-off-biljett hade tagit slut så nu gällde det att gå.
Staden är inte så stor så det är inga större avstånd.
Vi gick till Jameson.

Guidningen här var jättebra.
Man fick en bra inblick i hur whiskey blir till.
Den blir destilerad tre gånger vilket gör att den blir mildare än andra sorter.
En whiskey för nybörjare enligt experterna.

Man använder inte rökta fat som i t.ex. Skottland.
Tre olika träsorter används för att ge olika smak.
Bland annat smak av honung, vanilj eller frukt.

För att bli tunnbindare åt Jameson krävdes sju års utbildning.
Till skillnad för att bli läkare som tar sex år.
Yrket gick i arv inom den familj som anlitades.

Till slut fick vi göra en provsmakning.
Några i gruppen hade anmält sig för att bli provsmakare av tre olika sorters whiskey och sedan tala om vilken som var bäst.
Den som vann?
Ja, Jameson givetvis.

Själv avskyr jag whiskey, men jag var ju tvungen att testa.
Och till min förvåning så gillade jag denna.
Nybörjare, javisst.
Och då är ju Jameson det rätta valet.

 

Inga kommentarer: