onsdag 25 februari 2009

Kungliga funderingar

Ingen har väl missat att Vickan har förlovat sig med en man "av folket". Hmm, vad kan det betyda? Ska hon altså gifta ner sig? Blanda in lite sämre blod i de efterkommande generationerna? Det verkar så iallafall. Hade hon valt att gifta sig med en "blåblodig" man, som hon då förmodligen varit släkt med, hade nog inte han behövt genomgå en sju års lång granskning.

Nu är det väl ändå så att deras blod inte skiljer sig från oss dödligas, altså måste det väl vara en framgång för släkten att man får in lite friskt blod. Inavelssjukdomar har ju genom tiderna varit rätt så vanliga inom de kungliga familjerna i Europa även om detta har försökts att hållas dolt.

Sen är det frågan om monarkin överhuvudtaget som statsskick. Det är väl ganska förlegat och inte så passande i en sån upplyst tid som vi lever. Eller är vi verkligen så upplysta som vi tror då vi blint axepterar detta?

Monarkin är enormt odemokratisk. Det är orätt åt båda håll. Kungen får t.ex inte rösta och han får aldrig ha några åsikter offentligt. Har han det blir han kritiserad i all media.

Den andra orättvisan är att någon ska födas till ett jobb. Visst, han har gått i skolor, utbildat sig och gör ett bra jobb. Men varför ska jobbet vara honom givet när han föds. Alla vi andra får kämpa oss till ett jobb. Ett lands högsta position måste vara valbar. Alla bör få samma sjans att bli sitt lands ledare.

Jag tycker inte på något vis att Kungen gör ett dåligt jobb. Tvärtom. Men jag skulle vilja vara med att bestämma att han ska få den chansen. Skulle monarkin ta slut idag och det blir val och Kungen ställer upp kommer jag nog att rösta på honom. Han är en bra representant. Men han ska inte få jobbet som en födelsegåva. Det är odemokratiskt.


'

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag är väldigt ambivalent när det gäller kungahuset!Jag håller med dig i stort, MEN i utlandet där det inte finns kungahus är det väldigt exotiskt och jag tror att vår kungafamilj bidrar väldigt mycket till good will utomlands och alla vet ju hur viktigt det är i dessa tider! Alltså moment 22. Kram